Bu yazımızda 5 Ekim 2021 tarihinde Microsoft tarafından duyurusu yapılan Windows 11 Hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız. Eğer sizde teknolojiyi yakından takip ediyorsanız gayet iyi hatırlayacaksınız ki, Bazı Microsoft çalışanları Windows 10'nun son Windows sürümü olacağını ve yeni bir ana sürüm olmayacağını devam eden süreçte işletim sisteminin güncellemeler ile devam edeceğini belirtmişlerdi. Devam eden süreçte yeni bir Windows sürümünün tasarlanacağı iddiaları ortaya çıktı. Ve nihayet 24 Haziran 2021 tarihinde yeni Windows sürümünün duyurusu yapıldı : Windows 11 .
Windows 11'in Başlıca özellikleri :
- Yenilenmiş Kullanıcı Arayüzü
- Gelişmiş Sistem Özellikleri
- Daha Güvenli Bir İşletim Sistemi
Araçlar ve Microsoft News’in yeniden tasarlandığını ve göze daha hoş gelen şekilde konumlandırıldığını görmekteyiz.
Köklü değişimden nasibini alan bir diğer uygulama Microsoft Store olmuş. Sizlerin de bildiği gibi uzun süredir hayatımızda olan Microsoft Store eksiklikleri nedeniyle kullanıcısına tam olarak erişememişti. Hatta kullanıcıların büyük çoğunluğu Store’u kullanmak yerine yüklemek istediği programın web sitesine gidip dosyayı o şekilde indiriyordu. Yenilenen Microsoft Store ‘un kullanıcılar tarafından daha çok beğenilip kullanılacağını düşünüyoruz.
Uzun süredir bir gelişme/güncelleme almayan Skype yerine artık Microsoft Teams var. Skype artık kurulum sonrasında varsayılan olarak gelmiyor. Bu noktada Microsoft’un tüm dikkatini Teams’e verdiğini söylemek çok zor değil.
Windows 11’de en büyük yenilik Güvenlik tarafında oldu. Adına TPM çipi dediğimiz ve sistem içerisinde donanımsal şifreleme yapan bu cihaz Windows 11 ile hayatımıza tamamen girmiş oldu.
Microsoft; TPM 2.0 ‘nin donanım saldırılarına karşı koruma için "kritik bir düzeyde." Olduğunu ifade ediyor. Ek olarak TPM 2.0 diğer tüm süreçlerin güvende olması adına Microsoft tarafından zorunlu kılınıyor.
Microsoft; Windows 11’i yükleyebilmek için TPM 2.0 gerekmekte olduğunu söylemekte. Elbette cihazınızda TPM 2.0 olmasa bile işletim sisteminin kurulumunu yapabilmenin alternatif yöntemleri var. Ama tabii ki tavsiye edebileceğimiz bir yöntem değil.
Bunun yanı sıra Windows 11 Şu özellikleri kullanıcısına sunmakta:
- Yenilenmiş animasyonlar
- Yuvarlatılmış pencere kenarları
- Daha iyi çoklu görev deneyimi
- Dokunmatik cihazlar için yenilenmiş kullanıcı deneyimi
- Yenilenmiş bildirim merkezi
- Karanlık mod
- Yeni simge seti
- Yenilenmiş uyarı ve sistem sesleri
- Yeni görev çubuğu, pencere tasarımı ve başlat düğmesi
- 1 GHz 64 bit çift çekirdekli işlemci
- 4 GB RAM
- 64 GB depolama
- 9 inç ekran
- Minimum 1366 x 768 piksel çözünürlük
Kullandığınız bilgisayarın Windows 11 ile uyumlu olup olmadığını öğrenmek için Microsoft tarafından yayınlanmış Uyumluluk Aracını kullanabilirsiniz. İlgili test programına ulaşmak için lütfen tıklayınız. Aynı test aracına https://aka.ms/GetPCHealthCheckApp adresi üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.
Okuduğunuz için teşekkür ederiz.
evonet Bilişim ve Danışmanlık Hizmetleri